Tietotiimi
Osumia: 323
Pitääkö tietokonetta huoltoaa

Kysymys: Pitääkö tietokonetta huoltaa ? Jos pitää niin miksi?

Vastaus: Tietokonetta pitää huoltaa säännöllisesti, jotta se toimisi hyvin. Huoltamista kaipaavat sekä laite itse että sen ohjelmistot.

Laitteen huolto: Tietokoneen sisään pääsee aina jonkin verran huonepölyä, jota voi kertyä suuriakin määriä, ellei konetta aina silloin tällöin puhdisteta.

Laitteelle tehtävä vuosihuolto parantaa laitteen käytettävyyttä huomattavasti sekä pidentää laitteen elinkaarta huomattavasti. Asiakas säätää selvää rahaa huollattamalla laitteensa säännöllisesti.

Jari Laaksonen

Kannettavassa tietokoneessa pölyä kertyy etenkin tuulettimeen, mikä vähentää koneen tuuletustehoa ja heikentää sen jäähdytystä. Seurauksena kone voi kuumentua liikaa ja sammua kesken kaiken. Siihen voi myös tulla ylikuumenemisen seurauksena laitevaurioita.

Pöytätietokoneessakin tuuletin on melkoinen pölymagneetti, ja lisäksi kotelon (tietokoneen uloin kuori, jonka sisällä eri komponentit ovat) sisään kertyy moninkertainen määrä pölyä kannettavaan verrattuna.

Kannettavan tietokoneen tuulettimesta voi puhaltaa pölyjä pois paineilmalla. Pöytäkoneesta pölyt saa poistettua, kun avaa kotelon ja käyttää imuria pienellä teholla pölyjen poistamiseen. Kannattaa huomioida, että tietokoneen takuu raukeaa, jos kotelo avataan, eli ihan uudelle koneelle ei näitä toimenpiteitä kannata tehdä. Tärkeää on pitää huoli siitä, että tietokoneen ympäristö on mahdollisimman pölytön ja kone on sijoitettu mahdollisimman väljään tilaan, jossa ilma kiertää hyvin.

Tietokoneen käyttöjärjestelmän ja tärkeiden apuohjelmien (etenkin Java, Flash Player ja Adobe Reader) päivitykset on syytä pitää ajan tasalla. Näin koneen ohjelmistot ja käyttöjärjestelmä pysyvät hyvässä kunnossa. Tietokoneeseen asennettuihin ohjelmistoihin ja käyttöjärjestelmään kertyy ajan myötä myös väliaikaisia tiedostoja, jotka vievät tilaa ja hidastavat koneen toimintaa. Niitä voi poistaa siihen tarkoitetuilla puhdistusohjelmilla. Lisäksi on suositeltavaa poistaa turhat ohjelmistot, joita et käytä, sekä tyhjentää internetselaimen välimuisti säännöllisesti. Kovassa käytössä olevan tietokoneen kiintolevy on myös syytä eheyttää silloin tällöin, jotta sen toimintavarmuus ja -nopeus pysyvät hyvinä mahdollisimman pitkään. Harjaantuneempi käyttäjä pystyy tekemään nämä toimenpiteet sujuvasti itse netistä ladattavien apuohjelmien avulla, mutta kokemattomamman kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen.

Tärkeää on myös kiinnittää huomiota siihen, mitä kaikkea koneelleen asentaa. Netistä ilmaiseksi ladattavat apuohjelmat ja sovellukset tarjoavat asennusvaiheessa usein automaattisesti asennettavaksi myös täysin turhia - joskus jopa haitallisia - lisäohjelmia. Näiden kohdalta kannattaa poistaa aina kaikki hyväksymisrastit asennuksen yhteydessä. Suosittelemme välttämään lataamasta koneelle ilmaisohjelmia.

 
Leave your comments
Comments
  • No comments found