Eroon roskaposteista

by Tietotiimi
Osumia: 572

Roskaposti. Roskapostiviestit ovat tavallaan sähköinen vastine perinteiselle roskapostille ja häiritsevälle puhelinmarkkinoinnille. Roskaposti ei ole ainoastaan ei-toivottua kiusantekoa, vaan myös kaikkialle levinnyt ongelma, joka ruuhkauttaa ja tukkii Internetin sähköpostijärjestelmiä. Noin 80 prosenttia maailmanlaajuisesta sähköpostiliikenteestä koostuu roskapostista.

Joillakin tavoin roskapostiviestit ovat pahempia kuin perinteinen roskaposti tai häiritsevät puhelut. Vaikka osa roskapostista on vain ei-toivottua mutta silti laillista mainontaa, suuri osa viesteistä muodostaa suuremman uhan. Roskapostiviesti voi sisältää kaikkea huijaustarjouksista haittaohjelmiin, joiden tarkoitus on vahingoittaa vastaanottajan taloudellista tilannetta tai tämän tietokonetta.

 

 

Seuraavassa on joitakin esimerkkejä yleisimmistä ja laajimmalle levinneistä roskapostiuhista:

  • Troijalaiset. Nämä tiedostot on kätketty sähköpostin liitetiedostoihin, joiden avaaminen aiheuttaa haittaohjelman asentamisen. Tavallisesti kyseessä ovat vakoiluohjelmat tai virukset, joiden tarkoitus on varastaa tai tuhota tietokoneen sisältämiä tietoja.
  • Orjakonehaittaohjelmat. Myös nämä haittaohjelmat toimitetaan sähköpostin liitetiedostoissa, mutta ne muuttavat tietokoneen palvelimeksi, jonka tarkoitus on lähettää roskapostiviestejä muille tietokoneille. Orjakonehaittaohjelmien määrä on kasvussa, ja tällä hetkellä kuusi prosenttia Yhdysvalloissa olevista tietokoneista sisältää niitä.
  • Tietokalastelijat ja huijauspuhelut (”vishing”). Tietojen kalastelijat lähettävät sähköpostiviestejä, jotka jäljittelevät laillisten rahalaitosten tai muiden yritysten käyttäjille suuntaamia viestejä. Tietojen kalasteluun käytettävässä roskapostiviestissä käyttäjää pyydetään siirtymään väärennetylle verkkosivustolle luottokortin tietojen uudelleensyöttämistä tai salasanan vahvistamista varten. Huijauspuheluita käyttävät VoIP-tietokalastelijat (”vishers”) pyytävät soittamaan samaa tarkoitusta varten. Muista, että luotettavat yritykset eivät koskaan tee tällaisia pyyntöjä sähköpostitse.
  • Vanhat tutut huijaukset. Et ole voittanut lottoa Turkissa, eikä menehtyneen presidentin maanpaossa asuva vaimo ole valinnut juuri sinua vastaanottamaan 10 miljoonaa dollaria vastineeksi pankkitilinumerosi käytöstä. Älä ole suotta pettynyt. Jos jokin tarjous kuulostaa liian hyvältä tai satumaiselta ollakseen totta, se ei luultavasti olekaan.
  • Sopimaton sisältö. Liikkeellä on paljon roskapostitarjouksia seksuaalisista apuvälineistä tai palveluksista, jotka itse heti huomaat huijauksiksi. Mutta näitä tarjouksia ei lastesi pitäisi laisinkaan nähdä.

Nuorille ja vanhoille

Kun kerran lapsista tuli puhe, niin muista selittää heille roskapostiviestien merkitys. Lapset ovat niin kotonaan tietokoneiden kanssa, että he voivat pelottomasti napsauttaa kaikkea mahdollista, mukaan lukien kiellettyjä linkkejä. Varmista, että he eivät avaa sähköpostiviestejä, joiden lähettäjää he eivät tunne. Varoita heitä avaamasta liitetiedostoja ajattelematta, koska ne voivat sisältää vakoiluohjelmia, viruksia tai sopimatonta sisältöä. Pyydä heitä näyttämään epävarmat sähköpostit ennen niiden avaamista.

Jos roskapostiviesteissä mahdollisesti oleva sisältö voi mielestäsi olla haitallista lapsillesi, harkitse, ovatko he tarpeeksi vanhoja tai kypsiä hallinnoimaan omaa sähköpostitiliä. Varmista, että olet määrittänyt pienempien lasten sähköpostin roskapostikansion asetukset, ja tarkista heille saapuneiden sähköpostien otsikkorivit, kun he kirjautuvat sisään.

Roskapostiluettelo

Sähköpostiosoitteen voi pitää poissa roskapostiluetteloista matalaa profiilia ylläpitämällä. Jos lähetät sähköpostiosoitteesi verkkokeskustelupalstalle tai liität sen viestiin muille, yritä piilottaa se siten, että roskapostittajien käyttämät automaattiset työkalut eivät havaitse sitä. Esimerkiksi osoitteen marian@tietotiimi.fi sijasta voi kirjoittaa ”marian at tietotiimi dot fi” tai ”marian (at) t13t0t11m1 c0m”. Luo yksi sähköpostiosoite vain verkko-ostoksien tekemistä varten ja toinen muuta viestiliikennettä varten. Ilmaisten Internet-sähköpostipalveluiden avulla on helppoa luoda useita tilejä, jotka rajoittavat pääasiallisesti käytetyn tilin roskapostin määrää.

Toimintaohje

Toistaiseksi olemassa ei ole mitään sähköpostien lähettämisen kieltävää luetteloa. Ennen sellaisen kehittämistä käyttäjien on itse huolehdittava roskapostin hoitamisesta. Onneksi käyttäjien apuna on hyviä työkaluja. Useimpiin sähköpostiohjelmiin sisältyy roskapostisuodattimia, jotka havaitsevat ja eristävät roskapostiviestit. Useat Internet-palveluntarjoajat suodattavat roskapostin, ennen kuin se tavoittaa käyttäjän tietokoneen. Kattava suojaus roskapostilta edellyttää kuitenkin tietoturvaohjelmistoa, kuten Norton™ Internet Security tai Norton 360™. Ohjelmisto tarkkailee, havaitsee ja torjuu roskapostiviestejä ja poistaa virukset ja vakoiluohjelmat, jotka ovat jo mahdollisesti tartuttaneet tietokoneen.

Jos näidenkin suodattimien läpi livahtaa roskapostiviestejä, käyttäjän on parasta aina vain poistaa kaikki epäilyttävät viestit.

Leave your comments
Comments
  • Guest (Jukka)

    Tuo on oikeasti todella ärsyttävää, kun pitäisi tehdä duunia niin sähköpostiin putkahtelee kymmeniä roskaposteja päivässä.